Hyppää sisältöön

Päätöksen ylläpito

Kun olet tehnyt päätöksen nuuskattomuudesta, siinä kannattaa pysyä. Älä hanki itsellesi nuuskaa ja hävitä jemmassa olevat nuuskat.  

Kerro halutessasi lopettamispäätöksestäsi kavereille tai muille läheisille, niin päätöksestäsi tulee konkreettinen ja se voi auttaa sinua sitoutumaan. Kertominen ei kuitenkaan ole välttämätöntä, mutta siitä voi olla apua päätöksessä pysymisessä. 

Riskitilanteet

Kun olet lopettanut nikotiinin käytön, eteen voi tulla tilanteita, joissa nikotiini voi alkaa uudelleen houkuttaa. Tällaisiin riskitilanteisiin on hyvä varautua jo etukäteen.

Mikäli alkoholin ja nuuskan käyttö liittyvät sinulla toisiinsa, on aluksi hyvä vähentää tai välttää kokonaan myös alkoholin käyttöä, varsinkin ensimmäisten päivien ja viikkojen aikana.

Voit pohtia etukäteen esimerkiksi: 

  • Mitkä ovat tilanteita, joissa nuuskaa tekee mieli? 
  • Liittyykö nuuskan käyttö joihinkin sosiaalisiin tilanteisiin? 
  • Miten selviäisit näistä tilanteista? 

Voit tehdä leikkimielisen riskitilanteiden testin täällä:

Retkahdukset

Takapakit ja retkahdukset kuuluvat lopettamiseen. Usein nuuskan käytön lopettaminen voi vaatia useamman yrityskerran.

Akuuttien vieroitusoireiden poistuttua ajatukset voivat palata entiseen käyttöön pidemmänkin ajan kuluttua. Tähän voi kuulua nuuskan käytön idealisointia ja nostalgisia muistoja. Palauta niinä hetkinä mieleesi alkuperäiset syyt, miksi päätit lopettaa. 

Retkahdus voi harmittaa ja tuntua epäonnistumiselta. Älä kuitenkaan lannistu, vaan lopeta heti uudelleen. Nuuskattomien päivien laskuri ei nollaannu kokonaan, vaan laskuriin tulee vain yksi päivä vähemmän. Seuraavalla kerralla onnistuminen voi olla jo helpompaa!

Retkahdus voi harmittaa ja tuntua epäonnistumiselta. Älä kuitenkaan lannistu, vaan lopeta heti uudelleen. Nuuskattomien päivien laskuri ei nollaannu kokonaan, vaan laskuriin tulee vain yksi päivä vähemmän.

Seuraavalla kerralla onnistuminen voi olla jo helpompaa!

Kuva: Puolustusvoimat

Saiko tämän sivun sisältö pohtimaan nuuskauksen lopettamista?