Hyppää sisältöön

Onnistumistarinat

Irti nuuskasta –hankkeessa on kerätty Instagram-tilin tj0nuuskalle seuraajilta tarinoita ja kokemuksia nuuskan käytön lopettamisesta. Muiden kokemuksista voit saada apua ja tukea lopettamiseen.  

“Pääsin irti nuuskasta puolen vuoden käytön jälkeen tupakaverin kanssa niin että se kumpi ratkee uudestaan maksaa 50 € toiselle. Nyt ollaan molemmat oltu käyttämättä nuuskaa kuukauden verran, vaikeeta se oli mut hyvin pärjättiin.”

“Käytin nuuskaa yli vuoden. Yritin lopettaa monesti, mutta ryhmäpaineen ja helpon saatavuuden takia se oli haastavaa. Hiljattain kuulin tarinan isäni tutusta, joka oli kuollut suusyöpään pitkäaikaisen nuuskaamisen seurauksena. Tarina pysäytti pohtimaan sitä, kumpi on oikeasti arvokkaampaa; nuuska vai terveys.”

“Aloitin nuuskan käytön noin 3 vuotta sitten, poltin myös tupakkaa. Sitten elämääni tuli yksi upea ihminen kenen takia tahdoin päättää huonot elämäntapani, hän sai minut tajuamaan että elää voi myös ilman päihteitä. Kokeilin lopettamista monta kertaa ja ratkesin aina uudestaan ja uudestaan, mutten tällä kertaa. Olen nyt niin kiitollinen tälle kyseiselle ihmiselle, miten hän sai minut ymmärtämään ettei nuuskaus/muut päihteet ole mikään ratkaisu mihinkään. Muille ketkä lopettamista harkitsevat niin pyydän: Tehkää se, säästytte paljolta.”

“Tajusin kuinka turhaa paskaa tavaraa tupakki ja nuuska on. Käytin intin jälkeen viimesen tolppani ja lopetin ekalla heittämällä kaikki. Tässä on nyt puoli vuotta oltu ilman.”

“Intissä kaverini ylipuhuivat minut aloittamaan nuuskaamisen. Ja näinpä sitä tuli nuuskaa nuuskattua ensimmäiset 3 kk. Lopetin sen sitten siihen kun tajusin, että ei tässä pään pyörälle saamisessa ole mitään järkeä.”

“Oltiin Niinisalossa räjähdekoulutuksessa. Samaan aikaan oli kiikarissa yks mimmi😉 no siinä oli biitin hinnat aika rajussa kurssissa ja suorituskyky laski joka denssistä aina puoleen.

Yhdellä rastilla tehtävä oli kasata dynystä tähtikuvio, joka tullaan puolen tunnin päästä jysäyttämään. Sit mieleen putkahti idea ”mitä jos lopettaisin, chibu vois lämmetä ja rahat säästyis”. Kaverin kanssa siinä häärättiin nalleja paikoilleen Nibizan paahtavan auringon alla, ja ilman mitään kontekstia kysyin frendiltä ”kyllä vai ei”, ja vastaus oli myöntävä. Viimeinen kiekko ydinjätettä aseteltiin puolen kilon jytymiitin päälle ja kessulle kertomaan että ollaan valmiita.

Komeesti jysähti, sit hetken hiljaisuus ja mietin että olikohan tää järkevää. Denan tilalla oli minikokoinen potero ja lähdin aika kovissa niksoissa parin päivän päästä kohti kotikasarmia.

Ei oo ollut huono päätös. 4mg nikotiinipusseja on edelleen pakko käyttää, muuten menee järki, mutta nuuska on jäänyt, samoin rööki.”

“Aloitin asepalvelukseni armeijassa riippuvaisena nuuskasta. Vaikka se oli vaikeaa, päätin luopua siitä. Sain tukea tupakavereiltani ja terveydenhuollon ammattilaisilta. Käytin purukumia ja liityin lenkkeilyryhmään hallitakseni himoani. Ajan myötä kamppailu helpottui ja lopulta pääsin eroon nuuskasta. Olin ylpeä itsestäni ja tajusin, että vahvuus ja tuki auttoivat minua voittamaan riippuvuuden.”

“Oma tarinani nuuskan kanssa alkaa varmaan 15-vuotiaana. Polteltiin kessua kavereiden kanssa ja sitten joku yllytti ostamaan nuuskaa, kun ei ollut tupakkaa jäljellä. Siitä sitten aloin aktiivisesti käyttämään nuuskaa 20-vuotiaaksi saakka. Nyt päätin, että lopetan, ja se on onnistunut toistaiseksi todella hyvin. Aluksi lopetin nuuskan ja polttelin kessua kun teki mieli nuuskaa, mutta kessuttelukin jäi nopeasti pois kyydistä. Nykyään jauhan purkkaa, jos tekee oikein pahasti mieli, esimerkiksi jos kaverit imevät nuuskaa vieressä. Lopettaminen ei todellakaan ole ollut helppoa, mutta tahdonvoimalla siinäkin on onnistunut.

Lompakkoon jää kuussa yli 50 € enemmän, ääreisverenkiertoni on parantunut, makuaistini on palautunut normaaliksi ja pystyn taas haistamaan jotakin nenälläni. Kokonaisuudessaan kaikki on nyt paremmin. En tätä edes huomannut kun käytin nuuskaa, mutta lopettamisen jälkeen nämä olemattomat asiat ovat tulleet esille ja niiden tärkeyden on tajunnut. Olen nyt ollut 70 päivää nuuskattomana.”

“Syksyllä 2018 tein ison virheen elämässäni ja sorruin kokeilemaan nuuskaa. Kokeilu tuotti lisää testauksia ja pian huomasinkin olevani koukussa…

Nyt 3 vuotta myöhemmin otin itseäni niskasta kiinni, ja ylioppilaskirjoituksien aikaan päätin, että nyt riittää. Lahjoitin varastoni sedälle ja hankin 2 levyä nikotiinipurkkaa. Päätin, että nämä levyt saavat riittää ja sen jälkeen jää nikotiini kokonaan.

Nyt olen ollut nikottomana 3 kk ja olen ylpeä siitä. Missään nimessä en halua enää sortua tuollaiseen hölmöyteen. Armeijastakin tulee varmasti helpompaa, kun ei tarvitse biitti huulessa kulkea…”

“Armeijaani oli jäljellä 10 päivää, kun minulla todettiin angiina ja pusutauti, jonka seurauksena minut laitettiin osastolle. Minulla ei ollut mukanani yhtään nuuskaa. Olin siellä osastolla armeijani viimeiset päivät ilman nuuskaa ja siten pääsin eroon siitä. Nyt olen ollut alle viikon siviilissä enkä vieläkään ole käyttänyt, eli olen varsinaisesti lopettanut.”

“Aloitin nuuskan käytön yläasteella. Se oli typerää, aloin käyttää sitä kaveriporukkani takia. Armeijan aikana aluksi huomatessani kuinka paljon siihen menee rahaa aloin vähentää sen käyttöä, ja nyt loppupuolella olen päässyt oikeastaan kokonaan yli siitä. Jälkeenpäin aateltuna en edes ymmärrä, miksi aloitin sen.

Vinkkinä kaikille nuuskaajille itse sanon vain että lopeta se! Siitä ei ole kuin haittaa rahapussillesi/kehollesi. Nuuskasta pääsee irti vain jos päätät ja tahdot oikeasti💪 Lisäyksenä vielä. Omalla lopettamisella olen saanut muutkin lopettamaan!” 

“Käytin nuuskaa yläasteesta asti eli noin 5-6 vuotta. Nuuskaa meni noin purkki 1-2 päivään. Uusivuosi 2020 oli mieleenpainuva, koska silloinen tyttöystäväni, jonka kanssa seurustelin 3,5 vuotta, jätti minut, ja suremisen ohella ei tehnyt nuuskaa mieli yhtään.

4.1.2021 oli päivä, jolloin asepalvelukseni alkoi. Silloin päätin, että nyt alkaa salilla käyminen ja itsestään huolehtiminen. Sain tuloksia ällistyttävän nopeasti ja huomasin, että voin paljon paremmin, kun en käytä nuuskaa. En halunnut kehooni mitään, mikä vaikuttaisi siihen negatiivisesti, ja se on pitänyt tähän päivään asti. Nyt voin paremmin kuin koskaan, henkisesti ja fyysisesti. Nuuskaankaan en ole koskenut kertaakaan! Olen ylpeä itsestäni ja toivon sitä myös kaikille nuuskasta irti kamppaileville, että saa jätettyä tuon turhakkeen ja jatkettua elämää ilman nuuskaa!”

“Puoli vuotta ennen armeijaa päätettiin kaverin kanssa lopettaa nuuskan käyttö. Oltiin ainoot kaveriporukassa, jotka käytti nuuskaa. Pakko sanoo, ettei varmasti ois onnistunu, jos kaveri ei ois lopettanu samaa aikaan😅 Kun kukaan ympärillä ei käytä nuuskaa, niin ei voi olla sillee ‘heitä yks pussi’, joten aika nopee siitä riippuvuudesta pääs eroon silloin. Nyt intissäkin nuuskaa menny pyöreet nolla✌🏼 Edelleen siis hyvällä tiellä.”

“Mun kaveri on tällä hetkellä just lopettamassa nuuskan sekä tupakan käyttöä. Oon käynyt hänen kanssa salilla ja viettänyt aikaa sekä pelannut videopelejä, että hänellä ei vaan nikotiini liikkuisi päässä ja tekis sitä vaan mieli, mut ollaan vasta aika alkuvaiheessa. Mutta sehän pitää jostain aloittaa.”

“Minä aloitin nuuskan käytön 15-vuotiaana jääkiekkotovereideni painostuksesta. Sain sellaisen kuvan, että nuuska kuuluu jääkiekon kulttuuriin. Tämän jälkeen käytin nuuskaa päivittäin suuria määriä. Ajattelin jossain kohtaa jo lopettamista, mutta en pystynyt siihen. Sitten 19-vuotiaana saavuin armeijaan. Päädyin Aukiin ja joha-marssin jälkeen tajusin pystyväni mihin vain. Siitä motivoituneena lopetin nuuskan käytön välittömästi. Samalla muutin myös elintapani terveellisemmiksi ja näin minusta tuli aivan uusi ihminen. Tämän jälkeen kuntoni koheni huomattavasti ja juoksin viime kesänä maratoonin. Uskon, että kaikki pystyvät lopettamaan nuuskan käytön, kunhan päättävät niin!💪🏻 

Meikäläisen nuuskan lopetusurakka alkoi selkeen vähentämissuunnitelman tekemisellä. Lyhyesti pudotin about pussilla tai parilla päivittäin kunnes pärjäsin n. 3 pussilla per päivä. Sit ostin ns. ‘viimesen kiekon’, mikä kesti viikon. Siihen se loppu, ja nyt on 119 pv viimeisestä pussista.

Valehtelisin jos sanoisin, ettei välillä tekis mieli, mut selviän siitä usein tekemällä jotain esim. urheilu- tai jotain muuta aktiviteettia. Tai sit lukemalla muitten tarinoita siitä kuinka elämä on parantunu lopettamisen jälkeen niin saa extramotivaatioo pysyy erossa siitä ‘myrkystä’💪💪

Mä oon polttanut röökiä 13-vuotiaasta ja nuuskaamisen aloitin 16-vuotiaana lukiossa. Armeija oli mulle, niin kuin monelle muullekin, just se paikka jossa nuuskaaminen kuitenkin otti tupakoinnista yliotteen ja tupruttelun jätin täysin siirtyessäni imemään purkin denssiä päivään.

Armeija loppui (res.vänr. TK II/14 kiittää), mutta nuuska jäi ilman aikomustakaan lopettaa. Tapasin kesällä 2015 kuitenkin silloisen tyttöystäväni, joka ei erikseen pyytänyt multa lopettamista mutta oli sisäsyntyisesti terveellisten elintapojen kannattaja, joten mun teki mieli lopettaa ihan vaan näyttääkseni sille. Eka yritys epäonnistui tahdonvoiman loputtua. Jatkoin nuuskaamista, mutta en tietenkään kertonut siitä paremmalle puoliskolleni. Noh, tätä jatkui aikansa, ja tietysti ennen pitkää mun piti myöntää, etten ollut lopettanutkaan. Tohon liittyvä peittely ja häpeä oli liian suuri käsiteltäväks, joten päätin koittaa lopettaa uudestaan vaan näyttääkseni itelleni että pystyn siiihen.

Lopetin taas seinään, eli purkki denssiä päivässä → nolla pussia päivässä. Mun kaveri oli just lopettanut röökin Stumppaa tähän -nimisen kirjasen avulla, ja ajattelin testata sitä tueksi samalla. Luin noin 20 sivua kun se saapui postissa ja olin jo vakuuttunut. Nuuskan lopettamisessa kontrolloidaan paniikkia ja pelkoa ilman nuuskaa pärjäämisestä, nikotiinin nk. ”vieroitusoireethan” on vähän humpuukia. Seurusteltiin sen mimmin kanssa pari vuotta ja eron tultua tietysti yksissä kesäbileissä ajattelin että yks denssipussi ei varmaan haittaa…

Siitä tietysti lähti koko yliopiston läpi kestänyt uusi nuuskakausi. Imettiin koulukavereiden kanssa denssiä käytännössä työksemme. Jossain viidennen yliopistovuoden kohdalla aloin miettimään tätä asiaa uudestaan. Olin nuuskannut 10 vuotta (parin vuoden tauko keskellä), ja enää se ei ollut mitään muuta kun täysin lähes pakko-oireista huuleen tunkemista, josta ei saanut mitään varsinaisia kiksejä. Koko ajan sattuu huuleen, hampaan nitkuu, ikenet hiertää ja sitä rataa.

Tartuin uudestaan samaan kirjaan, mutta ilman sitä näyttämisentarvetta huomasinkin, että lopettamine ei ookaan niin helppoa. Lisäks käynti hammaslääkärillä paljasti, että mun ikenen tilanne on ihan normaali vaikka oon nuuskannutkin paljon. Mulla ei ollut sisäsyntyistä tarvetta lopettamiseen.

Oon ollut nyt vuoden on-offina nuuskan kanssa, ja kamppailen koko ajan oman tahtotilani kanssa että löytäisin sen oikeen lopettamisen tahdon vaihteen silmään. Ilman sitä minkään huonon tavan poisoppiminen ei oo mahdollista.

Mut nää vinkit haluan kertoo kaikille:

  1. kun on ollut viikon nuuskaamatta, ei edes tunnut siltä että olisi koskaan nuuskannutkaan
  2. mun tahtiin denssiä imevällä menee nuuskaan nykyhinnoilla se 40-60 € reilussa viikossa. Ei varmaan tarvii laskee auki mitä tää tarkottaa vuodessa
  3. nuuskan tai tupakan lopettamisessa on lähes 100 % kyse siitä, miten hyvin pystyt hallitsemaan sitä paniikintunnetta, joka syttyy sireenin lailla sun päähän heti kun yrität lopettaa. Ikään kun et muka pärjäis ilman nuuskaa ja sut olis tuomittu olemaan koukussa loppuelämäkses. Höpsis. Kyllä sä pärjäät. Kaikki, ketkä ei nuuskaa, pärjää ihan mainiosti.

Sadassa tapauksessa sadasta kaikki ihmiset valitsis elämän ilman kemikaaliriippuvuutta, jos se olis mahdollista sormia napsauttamalla. Suosittelen kaikkia kokeilemaan ton kirjan oppeja, vaikka se onkin kirjoitettu tupakan kontekstissa. Lopettaminen, tai oikeastaan itsensä vapauttaminen nuuskavankilasta, on yks parhaita päätöksiä mitä voi tehdä. Nuuska on niin salakavala, ja se on siinä mielessä ikävämpi tuote kun tupakka, kun se voi olla huulessa ihan jatkuvasti huomaamatta ja rappauttaa sun kroppaa niin että yhtäkkiä vuosien jälkeen huomaakin että ohhoh, ikenet on huonossa kunnossa ja rahaa mennyt useampi tonni ihan huomaamatta.

Elämä ilman nuuskaa on parempaa 😊”

“Nuuskaaminen sai alkunsa 13-vuotiaana, kun lätkäkaverini tarjosi treenien jälkeen minulle odensia, jonka jälkeen voin todella pahoin ja oksensin. Mutta jostain kumman syystä kokeilin uudestaan ja rupesin ostelemaan itsekin nuuskaa, ja käytin sitä noin 7 vuotta, kunnes päätin lopettaa nuuskaaminen tajutessani sen terveydelliset haitat ja rahaa säästyy kuukaudessa yli 100 €. Aluksi sen lopettaminen oli todella vaikeaa, sorruin lähes joka viikko käyttämään uudelleen nuuskaa, mutta sitten vanhempani antoivat minulle todella toimeliaan ohjelman, jota käytetään myös päivähoidossa, eli siis päivä kerrallaan.

Eli teen itselleni lupauksen, että tänään olen ilman nuuskaa ilman lupausta mitä huomenna käy, koska eihän sitä voi luvata itsellensä, että lopettaa nuuskaaminen kokonaan. Nyt olen 153 päivää putkeen joka aamu mennyt peilin eteen ja luvannut että tänään en käytä nuuskaa ja se on toiminut tähän päivään asti ja on varmasti elämäni paras päätös tähän asti ❤️!”  

“Olin käyttänyt nuuskaa jo mielestäni ihan liian pitkään. Aloin miettiä, että kohta mun ylähuulet varmaan roikkuu polvissa nuuskan radioaktiivisen säteilyn toimesta. En halunnut sitä, ja itse asiassa häpesin nuuskaamistani. Tähän tosin myös saattaa vaikuttaa se että olen nainen. Kutsuin itseäni ‘piilonuuskaajaksi’.

Viimeisen kerran kun hankin nuuskaa, päätin että tää tähän kyllä jää. Olen itsepäinen ja erittäin päättäväinen luonteeltani, en halunnut että yksi aine määrittää mun olotilan, vituttaa nimittäin voi myös ilman niksojakin.

Aika kului ja jäljellä oli se yksi kiekko. Tein päätöksen: lopetan.

Aloitin samalla myös aktiivisen urheilun pitkästä aikaa, halusin parantaa suorituksiani. Ja aina kun ne pahimmat himot iski, lähdin lenkille ja juoksin niin pitkään kunnes en edes muistanut koko nuuskaa. Tänään olen ollut ilman nikotiinia 402 päivää ja loppuelämän päivät edessä.”

“Oma repsahdukseni tapahtui muutama viikko nuuskan käytön lopettamisen jälkeen. Uusi työ, jossa toisinaan tehdään työtä paineen alla, oli suurin syy repsahdukseen, sillä kuvittelin tilanteen helpottuvan nuuskan avulla. Sanomattakin selvää, ettei nuuska tuonut helpotusta, vaan pikemminkin syyllisyyden tunnetta repsahtamisesta. Kaduin nuuskan käyttöä heti, ja ymmärsin, ettei niin sanotun ‘hermonuuskan’ käyttämisestä ole mitään hyötyä. Päätin silloin, etten jatkossa stressaavissa tilanteissa edes ajattele nuuskan käyttöä, ja lopetusyritykseni on jatkunut siitä tähän päivään moitteettomasti!” 

“Aloitin nuuskan käytön C-junnuissa jääkiekkoa kilpatasolla pelatessa. Olin 15-vuotias ja pääosin alotin sen takia, kun muutkin lätkäjoukkueessa käytti, ja se oli ”coolia”. En suoranaisesti huomannut silloin terveysvaikutuksia, vaikka välillä tuntuikin, ettei oikein palautunut rankoista treeneistä. ”Niksat” oli ihan hirveät aamuisin, joka teki lopettamisesta mahdotonta.

Vuosi sitten aloin enemmän perehtymään nuuskaamisen lyhyt- ja pitkäaikaisvaikutuksiin. Olin aina tiennyt, että nuuskaaminen on epäterveellistä, mutta en koskaan tiennyt enempää. Pelkät terveyshaitat saivat minut säikähtämään. Sen jälkeen katsoin netistä löytyneestä laskurista, kuinka paljon minulla oli kulunut rahaa nuuskaan. Kokeilin lopettamista tämän jälkeen useaan otteeseen, mutta tuloksetta. Pisin aika silloin ilman nuuskaa oli noin viikon verran. 

Alotin intin tammikuussa -23 ja päätin kokeilla uudestaan. Alokaskaudella tämä ei onnistunut, mutta yritin kovasti. KH-kausi alkoi, ja päätin kokeilla lopettamista. Tällä kertaa otin erilaisen lähestymistavan. Olin netistä lukenut urheilemisen vaikutuksista riippuvuusoireisiin. Pahimmat ”niksat” olivat aina aamuisin ja ruokien jälkeen. Rupesin käymään HETI herätessäni aamulenkillä. Ruokailujen jälkeen lähdin aina pidemmälle kävelylenkille, jonka jälkeen suihkuun. Suihkussa käyminen auttoi paljon. Tuli jollain tapaa puhtaampi olo, eikä tehnyt niin paljoa mieli laittaa likaisia nuuskasäkkejä ylähuuleen.

KH-kaudesta lähtien olen nyt ollut ilman nuuskaa, ja enää ei tee ollenkaan mieli. Voin sanoa hyvällä omatunnolla, että olen päässyt nuuskasta eroon. Suosittelisin kaikkia lopettamaan. Nuuskaaminen ei ole coolia. Kokeile eri tapoja lopettaa, äläkä lannistu kun ekalla, tokalla tai kolmannellakaan yrityksellä ei toimi. Olen jo tähän asti lopettamisesta säästänyt paljon rahaa. Isoin palkinto on se, että pääsin nuuskasta eroon.” 

“Päätin lopettaa nuuskan käytön sen jälkeen, kun huomasin, että se vaikuttaa negatiivisesti mun mielialaan sekä jaksamiseen. Vaikka oli vaikeuksia vieroitusoireiden kanssa, sen yli päästyä oon ollut tosi onnellinen ja iloinen 🙌”