Hyppää sisältöön

Mitä tilalle

Vieroitusoireiden helpottamiseksi on olemassa tukikeinoja. Tärkeintä on, että löydät sinua parhaiten auttavat keinot, joten kokeile rohkeasti erilaisia.

Nuuskan tilalle on hyvä miettiä jotain korvaavaa

  • Kokeile ksylitolipurukumia tai sokeritonta väkevän makuista pastillia suuhun. 
  • Juo lasillinen vettä, kun koet voimakasta nikotiininhimoa. 
  • Liikkuminen auttaa akuuttiin nikotiinin himoon. 
  • Jos olosi tuntuu levottomalta, on hyvä yrittää keksiä myös käsille jotain korvaavaa tekemistä nikotiinituotteeseen tarttumisen sijasta. 
  • Soita tai viestittele kaverille. 
  • Pyri saamaan ajatuksia muualle nikotiinista – lue, kuuntele musiikkia tai kokeile hengitysharjoituksia. 
  • Keskity tähän hetkeen ja myönteisiin asioihin. 

Voit halutessasi kertoa lopettamispäätöksestäsi kavereille tai läheisille. Löytyisikö lähipiiristäsi joku henkilö, joka voisi tukea sinua päätöksessäsi, kuten ystävä, seurustelukumppani tai vanhempi? Jos nikotiinin käytön lopettaminen yksin tuntuu vaikealta, voit pyytää kaveriasi tueksi matkalle kohti nuuskattomuutta. Saat myös apua ja tukea tarvittaessa terveydenhuollon työntekijöiltä ja apteekeista. 

Läheisen tuki

Voit halutessasi kertoa lopettamispäätöksestäsi kavereille tai läheisille. Löytyisikö lähipiiristäsi joku henkilö, joka voisi tukea sinua päätöksessäsi, kuten ystävä, seurustelukumppani tai vanhempi?

Jos nikotiinin käytön lopettaminen yksin tuntuu vaikealta, voit pyytää kaveriasi tueksi matkalle kohti nuuskattomuutta.

Saat myös apua ja tukea tarvittaessa terveydenhuollon työntekijöiltä ja apteekeista. 

Nikotiinikorvaushoitotuotteet avuksi lopettamiseen

  • Jos et ole käyttänyt nikotiinituotteita pitkään, olet käyttänyt vain satunnaisesti tai saat nikotiiniriippuvuustestistä pienet tulokset, ei sinulla todennäköisesti ole tarvetta nikotiinikorvaushoitotuotteille. 
  • Vieroitusoireita voi tarvittaessa hoitaa nikotiinikorvaushoitotuotteilla, joissa nikotiinin määrä on huomattavasti pienempi kuin nuuskassa. Saatavilla on purukumia, laastaria, suihkeita tai imeskelytabletteja. 
  • Nuuskaajat hyötyvät etenkin laastarihoidosta, joka muistuttaa enemmän nuuskan tuottamaa nikotiinipitoisuutta. Laastarin kanssa voi käyttää yhdessä myös lyhytvaikutteisia valmisteita, kuten purkkaa, jos nikotiiniriippuvuus on voimakas. 

Mikäli olet voimakkaasti riippuvainen nikotiinista, kannattaa keskustella nikotiinikorvaushoitotuotteiden tai muiden lääkevalmisteiden käytöstä terveydenhuollon henkilökunnan kanssa.

Lähteet
Käypä hoito -suositus: Tupakka- ja nikotiiniriippuvuuden ehkäisy ja hoito (2018)
Terveyskirjasto: Nikotiinikorvaushoitovalmisteet (2022) 

Saiko tämän sivun sisältö pohtimaan nuuskauksen lopettamista?