Att hålla fast vid beslutet
När du fattat beslutet att sluta använda, lönar det sig att hålla fast vid det. Skaffa inte mera och gör dig av med allt du har gömt undan.
Om du vill kan du berätta om ditt beslut åt kompisar eller andra närstående – detta gör beslutet ännu mer konkret och det kan hjälpa dig att hålla fast vid beslutet. Det är dock inte nödvändigt att berätta åt någon, men det kan hjälpa.
Risksituationer
När du har slutat snusa kan det uppstå situationer då du känner dig frestad att använda igen. Sådana risksituationer lönar det sig att förbereda sig för på förhand.
Om användning av alkohol brukar vara kopplat till snusanvändningen kan det löna sig för dig att även helt undvika alkohol under de första dagarna och veckorna.
Du kan fundera på följande frågor redan på förhand:
Voit pohtia etukäteen esimerkiksi:
- I vilka situationer känner du dig sugen på snus?
- Hänger snusanvändningen ihop med specifika sociala situationer?
- Hur tacklar du dessa situationer?
Du kan göra et skämtsamt test (på finska) för att se hur du skulle klara av vissa risksituationer:
Återfall
Bakslag och återfall hör till processen då man slutar. Ibland kan det krävas fler än ett försök förrän man lyckas.
Efter att de akuta abstinenssymptomen är över kan tankarna lätt återgå till hur det kändes att använda snus – till och med efter en längre tid. Då kan det hända att man känner nostalgi och idealiserar bruket. Tänk då på de ursprungliga orsakerna, som fick dig att sluta snusa.
Ett återfall kan kännas som ett misslyckande och man kan känna sig upprörd. Bli dock inte avskräckt eller deppad utan försök vara snäll med dig själv. Fokusera på att genast sluta igen. Antalet snusfria dagar nollas inte, utan det är bara en dag som uteblir. Nästa gång kan det redan vara lättare att hålla sig till ett nikotinfritt liv!
Bildkälla: Försvarsmakten